Uzmanlar, Saçımızdaki Dökülmeler İçin Ne Zaman Endişelenmemiz Gerektiğini Açıkladı
Malumunuz Türkiye saç ektirme için bir numaralı yer haline geldi. Her gün 30 ile 150 arası saç teli kaybedersiniz, fakat bu zararlı bir boyut değil. Bakalım hangi durumlarda endişelenmelisiniz??
Kaynak: https://www.thesun.co.uk/health/24570…
İngiliz Dermatologlar Birliği’ne göre, dökülen saç telleri otomatik olarak yeniden çıkar ve böylece “başımızdaki toplam saç teli sayısı sabit kalır”. Ancak bazen saç dökülmesi daha ciddi faktörlerden kaynaklanabilir. Ve bazı durumlarda kalıcı olabilir.
Hastalıktan strese, kilo kaybından demir eksikliğine kadar her şey saçlarınızdaki incelmenin nedeni olabilir.
Saçınızın dökülmesine neden olabilecek üç özel durum vardır ve bunların belirtilerini tespit etmek kolaydır:
1. Alopesi:
Androgenetik alopesi, erkeklerde başın üst ve ön kısmında saç dökülmesine, kadınlarda ise genel olarak incelmeye neden olur.
Saç derisinde, sakalda ve saç çıkan diğer yerlerde yuvarlak veya oval yamalar halinde saç dökülmesine neden olan otoimmün bir durum olduğu düşünülen alopesi areata kalıcı saç dökülmesine neden olmaz, ancak saçların yeniden çıkması aylar veya yıllar alabilir.
Sıkı saç modelleri, gevşeticiler veya uzatmalar nedeniyle saç köklerinin zorlanmasından kaynaklanan traksiyon alopesi, ince veya kırık saçların yanı sıra kafa derisinde yara izi veya lekeler, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir.
Yara izli alopesi olarak da bilinen merkezi santrifüj sikatrisyel alopesi Afrika kökenli kadınlarda yaygın olabilir ve kafa derisinin ortasında yayılan saç dökülmesinin yanı sıra kaşıntı, ağrı veya hassasiyet, kafa derisinde süngerimsi bir doku ve etkilenen bölgelerde pullanma veya kızarıklığa neden olur.
Alın ve favoriler gibi kafa derisinin ön bölgesini etkileyen bir tür yara izli saç dökülmesi olan frontal fibrozan alopesi, çoğunlukla menopoz sonrası kadınları etkiler, ancak erkekleri ve genç kadınları da etkileyebilir.
2. Telogen:
İngiliz Dermatologlar Derneği’ne göre, bu durum normal saç büyüme döngünüzde bir bozulmaya neden olarak daha fazla folikülün telojen evre olarak da bilinen dökülme evresine geçmesine neden olur.
“Normalde kafa derisindeki saçların yalnızca yüzde 10’u telojen fazdadır, ancak telojen effluviumda bu oran yüzde 30 veya daha fazlasına çıkar.”
Şiddetli travma veya hastalık, stresli veya önemli bir yaşam olayı, belirgin kilo kaybı ve aşırı diyet, kafa derisini etkileyen ciddi bir cilt sorunu, yeni bir ilaç veya bir hormon tedavisinin kesilmesi gibi herhangi bir şey bu durumu tetikleyebilir.
Saç büyüme düzeninizdeki değişiklikler, böyle bir tetikleyiciden yaklaşık üç ay sonra ortaya çıkabilir.
Ayrıca anajen effluvium adı verilen ve büyüme evresindeki saçların hızla dökülmesine neden olan bir durum da vardır.
Her iki durum da kalıcı değildir ve buna neden olan şey ortadan kalktığında iyileşebilir.
3. Folikülit:
Genellikle hafiftir ve birkaç gün içinde geçebilir, ancak bazı ciddi folikülit enfeksiyonları kalıcı saç kaybına neden olabilir ve saçların tekrar çıkmadığı kel bölgeler bırakabilir.
Saç köklerinizin etrafında sivilce benzeri yaralar, kaşıntı, sızıntı ve kabuklu yaralar fark ederseniz bu hastalığa yakalandığınızı anlarsınız.
Folikülit olduğunuzu düşünüyorsanız tıraş bıçağınızı değiştirmeniz ve bir uzmanla konuşmanız iyi bir fikirdir.
Eğer saç dökülmeniz size sıkıntı veriyorsa, aile hekiminizle veya doktorunuzla konuşmanız tavsiye ediliyor, çünkü size danışmanlık hizmeti almanızda yardımcı olabilirler.
Sizinle aynı şeyleri yaşayan insanlarla bağlantı kurmak için bir destek grubu aramaya da değer.