Credit Suisse’den Zoltan Pozsar, ‘düşünülemez makro senaryoların‘ olduğu bir yılda, Rusya’nın G7’nin petrol fiyatı tavanına ham petrol için altını kabul ederek yanıt vermesi durumunu ele alıyor. Pozsar, altın fiyatının ikiye katlanarak 3.600 dolara çıkmasının ihtimal dışı olmadığını söylüyor.
“Bu senaryoda altın fiyatları iki katına çıkar”
Müşterilerine bir notta Pozsar, Rusya yaptırımlar ışığında petrol karşılığında altını kabul etmeye karar vermedikçe, yılsonu para piyasası likidite sıkışıklığının olası olmadığını söylüyor. Pozsar, “Petrol, Altın ve LCLo(SP)R” başlıklı notunda şu değerlendirmeleri yapıyor:
Bu sonuç, kulağa bu dünyaya ait değilmiş gibi geliyor. Bununla birlikte, bu yılın bazı jeopolitik ve makroekonomik sürprizleri göz önüne alındığında o kadar da abartılı değil. Çılgınca mı? Evet. Olasılık dışı mı? Hayır. Bu, düşünülemez makro senaryoların ve devlet idaresinin parasal ve mali kararları yönlendiren baskın güç olarak geri döndüğü bir yıldı.

Bu senaryoda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yakın zamanda getirilen varil başına 60 dolarlık petrol fiyatına, iki varil ham petrol için 1 gram altın isteyerek yanıt veriyor. Pozsar, mevcut piyasa fiyatlarında, Rus petrolünün varil başına 60 dolarlık üst sınırının bir gram altının fiyatına eşit olduğunu söylüyor. Burada esas olarak olan şey, ABD’nin Rusya’nın ihracatını bu fiyata sabitlemesi. Dolayısıyla, bunun karşılığında Rusya’nın bunu bir gram altına sabitlemesi. Ve bu, ABD’nin stratejik rezervlerini ucuz petrolle doldurmaya çalıştığı bir zamanda gerçekleşecekti. Pozsar, bu örnekte, şu şekilde açıklıyor:
ABD doları, Rus petrolü karşısında fiilen yeniden değerleniyor. Fakat Batı bir pazarlık istiyorsa, Rusya’nın Batı’nın reddedemeyeceği bir şey vermesi mümkün. Bu da daha fazlası için 1 gram. Rusya’nın 60 dolarlık fiyat çıpasına, çıpada iki varil petrol teklif ederek karşılık vermesi halinde, altın fiyatları iki katına çıkar.
Bu hareket, piyasayı ve bankaları nasıl etkiler?
Bu, altının şu anki 1.794 dolar seviyesinden 3.600 dolara nasıl gelebileceğini gösteriyor. Rusya daha fazla petrol üretmeyecek. Ancak üretimin durmaması için yeterli talep olmasını sağlayacak. Ayrıca, Hindistan üzerinden ABD’ye gidenden daha fazla petrolün Avrupa’ya gitmesini de sağlayacak. Ve en önemlisi, altının 1.800 dolardan 3.600 dolara yaklaşması, Rusya’nın altın rezervlerinin değerini yükseltecek. Ayrıca, kendi ülkesinde ve Afrika’daki çeşitli ülkelerdeki altın üretimini artıracak.

Ancak altının ikiye katlanması, vadeli işlem piyasalarıyla ilgilenen bankalar için bir sorun olabilir. Çünkü çoğu, hükümetlerin mallar için mal ödemeye geri dönmeyeceğini varsayarak hareket etti. Pozsar, notunda şu değerlendirmeye yer veriyor:
Kağıt altın piyasasında aktif olan bankalar, emtialarda aktif olan tüm bankalar vadeli işlemlerle (asimetrik bir likidite pozisyonu) korunan uzun OTC türev alacakları olma eğilimindedir. Bu yüzden, bir likidite açığıyla karşı karşıya kalacaklar. Bu, yeterince düşünmediğimiz bir risk. Ayrıca, önümüzdeki yıl sonu dönüşünü karmaşıklaştırabilecek bir risk. Çünkü, altın fiyatlarındaki keskin bir hareket beklenmedik bir rezerv seferberliğine yol açacaktır. Dahası, bilançolardaki ve risk ağırlıklı varlıklardaki genişlemelere yol açacaktır. Yıl sonuna kadar ihtiyacımız olan son şey bu.
Pazartesi günü, Rus deniz kaynaklı petrol fiyat tavanı yürürlüğe girdi. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere G7, Avrupa Birliği ve Avustralya uygulamaya başladı. Dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan Rusya, üretimi kısmak zorunda kalsa bile tavan fiyatı kabul etmeyeceğini söyledi.