Tirsi Balığı: Mangalın Yeni Gözdesi
Karadeniz’in En Gözde Balığı: Tırsi
Karadeniz’in en gözde balıklarından olan ve içerdiği yağ oranıyla ‘mangal söndüren balık’ olarak bilinen tırsi, hamsi ve mezgitten sonra en çok rağbet gören balık haline geldi.
İstavritten daha iri ve sardalya ile akraba olan tırsi balığının ince ve rahatsız etmeyen kılçıkları bulunmaktadır. Yüksek yağ oranına sahip olan bu balık, lezzetiyle tüketicileri kendine hayran bırakmaktadır. Hem fiyatıyla uygun olan tırsi, hem de omega ve B12 vitamini açısından zengin bir balık türü olarak tanınmaktadır. Sezon boyunca tırsi, hamsiden umduğunu bulamayan balıkçıların tezgahlarında sıklıkla yer almaktadır.
Lezzeti az bilinen tırsi balığının, Düzceli balıkçı Hülya Kılıç tarafından tanıtılmasından sonra ilgi görmeye başladığını belirtiyor. Hülya Kılıç, tırsi balığının sardalyagillerden güzel ve yağlı bir balık olduğunu vurgulayarak, “Tırsi balığı sardalyagiller ailesinden olmasına rağmen sardalya lezzetinde değildir. Biraz daha çinekopa benzer. Kimileri ana lüfer, kimileri ise mangal söndüren olarak adlandırıyor. Tırsi balığı, özellikle yağlı olmasıyla mangalda ve ızgarada çok lezzetli oluyor. Fırın veya tavada da pişirilebilir ancak hafif yağlayıp unla kaplayanlar için mısır unuyla da harika bir seçenektir” şeklinde konuştu. – DÜZCE